tisdag 6 september 2011

Mikkeller Hop Series - Del 2 av 4

Del 1 hittas här...

Det blev en liten tjuvstart! Vi fortsätter orientera oss genom humleträsket i del två av följetongen. Detta inlägg dediceras tre humle sorter som de flesta av oss är bekanta med. Nämligen Amarillo, Citra och vår lite udda vän Sorachi Ace. De två sistnämnda släpptes under våren i BrewDogs single hop koncept IPA is Dead och Amarillo har tolkats av bland annat Oppigårds med väldigt lyckat resultat (Rekomenderas på systembolaget, styckplock tillgängligt (1442)). Citra och Amarillo är för mig favoriter sedan tidigare men Sorachi Ace har jag många gånger svårt för, kan Mikkeller lyckas frälsa mig?

 Det blev en del glas, vaskningar och munsköljningar...




Vi river igång med Amarillo (72 IBU, AA 8-11%), en av de få flaskorna jag hade förmånen att testa färsk vid släppet. I denna Amarillo öl precis som i de flesta andra jag testat framstår humlen i fråga som en riktig fruktbomb! Dofter av exotiska frukter och citrus sköljs över mig. Papaya, ananas och passionsfrukt är synnerligen framträdande och under detta en bädd av gräs och blommor. Kroppen känns väl avvägd och balanserad med samma fruktighet som i aromen. Än en gång bevisar Amarillo sin styrka på egen hand. Betyget blir därför 3.8/5.

Det är lätt att föreställa sig Amarillo som en gammal och inpräntad humle men den är faktiskt förhållandevis ny. Den sött distinkta väldoften av blommor och grapefrukt gör den lätt att komma ihåg och den har blivit omåttligt populär hos bryggare idag. Namnet är ett registrerat varumärke hos Virgil Gamache Farms, det är också detta företag som påstår sig tagit fram sorten, den odlas även privat av dem. Ursprunget verkar vara en välbevarad hemlighet. Men visst finns det likheter mellan Amarillo och exempelvis Cascade...

Humle nummer två är Citra (88 IBU, AA 11-13%). Citra är en väldigt ny humle i ölvärden, den introducerades på World Brewing Congress så sent som 2008. För att få fram den unika härliga fruktsmaken har man korsat en hel rad humle, Hallertauer Mittelfruh, Amerikansk Tettnanger, East Kent Golding, Bavarian och Brewers Gold - En salig bladning av länder och stilar det vill säga. En av de första ölen att använda Citra är faktiskt Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (11528). Citra ökar ständigt i popularitet och senaste systemetsläppet fick vi ytterligare en Citraöl på bolaget nämligen Höstcitra (11733) från danska Beer Here.

Till sist då, smakar den? - Jo, nog smakar den alltid. Det första som slår mig är en underbar doft av sött syrligt godis, citron, lätt grapefrukt, litchi och melon. En kavalkad av härligt friska arom! Smaken är medelbesk och också den uppfriskande med en lång rund eftersmak. Betyget landar på kaxiga 3.9/5.

Sist ut i denna del är den så omtalade Sorachi Ace (102 IBU, AA 11-15%). En besk japansk humle med kanske den unikaste smaken av alla i serien. Humlen "upptäcktes" vid humlebristen 07/08 då bryggarna var på jakt efter en humle med hög alfasyra till sina välhumlade öl. Utvecklaren och odlaren var ursprungligen det japanska makrobryggeriet Sapporo men i dagsläget odlas Sorachi Ace även i USA. Den används främst som bitterhetshumle och sägs härstamma från korsningar mellan Brewer’s Gold och Saaz.

I doften finns tydlig arom av örter där dill dominerar starkt. Utöver det bjuds vi på citron och kryddiga noter av peppar. Tuggummikaraktären som varit tydlig i andra Sorachi Ace öl jag testat är som bortblåst, Mikkellers tolkning känns vuxnare och mer raffinerad. Smaken är väldigt aromatisk med dill och svaga smörnoter i den inte så tunga kroppen. Humlen har kanske inte lyckats frälsa mig men jag kommer definitivt prova den igen. Betyget landar på höga 3.8/5.


1 kommentar:

  1. Mina 3 favoriter av de 19. Trevlig blogg Johan skall bli kul att läsa :)

    SvaraRadera