fredag 23 september 2011

Zwanze 2011 - Del 1 av 2

Här kommer det då, ett försenat inlägg om Zwanze Day i Köpenhamn! Det blir några korta rader om vad som dracks på Mikkeller Bar och Fermentoren och självklart Zwanze själv även om den kanske inte var höjdpunkten för kvällen. I första delen stannar vi på Mikkeller Bar. Som sällskap på resan följde Anton med, det är även han som tagit alla bilder.

Vi ramlade in på Mikkeller Bar vid halvfyra tiden för att njuta av lite bra fatöl. I baren stöter inte så förvånande på Fredrik. Första frågan löd något i stil med "Ska vi dela på en flaska av något" - och inte är jag någon att säga nej! Det blev Mikkeller Noma Novel som är bryggd i samarbete med den legendariska restaurangen.

Foto: Anton Lindström
 
Foto: Anton Lindström

Ölen i fråga är en ljus och stark Belgisk ale. Den har en härlig humlig doft med nyanser av citrusfrukter, äpplen och andra belgiska estrar. Smaken är frisk och ren, här hittas citron och små jäst smaker. Den är rätt vass med sin livliga kolsyra och humlighet. Betyget landade på 3.6.

Efter denna belgiska upplevelse behövde vi bryta av med lite Amerikansk humle och vad passade då inte bättre än Final Frontier och BooGoop! Först ut är Final Frontier från det danska Bryggeriet To Øl.

Ölen är en dubbel IPA och en uppföljare till First Frontier som kom till systembolaget i våras. Den är röd i färgen och doftar otroligt härligt - en riktig humlebomb! Exotiska frukter så som mango, papaya och passionsfrukt står först i ledet, bakom dem en kryddigrare tallbarrs känsla. Smaken är stor, ren och frisk med en lika stor humlebeska. En fantastisk dubbel IPA som i min mening sopar banan med de två som just lanserats på systembolaget. Betyget blir 4 självklara. Denna öl finns i Brills sortiment för privatimport och kolli kravet ligger på 24 flaskor.

Foto: Anton Lindström

Nästa öl, Boogoop är en samarbetesöl mellan Mikkeller och amerikanska Three Floyds. Den är den fjärde ölen mellan bryggerierna, innan har vi kunnat se Hvedegoop (wheat wine), Ruggoop (rye wine) samt Oatgoop (oat wine). Precis som i de andra tre ölen har man här använt ett lite ovanligare sädesslag för stilen (barley wine) och gjort en ordlek med namnen. Denna gången använder man Bovete och gör en "buckwheat wine" Bovete är faktiskt inget sädesslag och innehåller inte heller gluten, det är dock min gissning att det finns annan malt i ölen också.

Doften är torr och dammig med stora fruktaromer från den amerikanska humlen, grapefrukt och persika är tydligt, det finns även en sötma av karameller och gräddkola. Vätskan är len och snäll och känns otroligt välbalanserad vilket är förvånande då doften tyder på en mycket spretigare öl. Smakerna är söta och fylliga, här finns mycket av den exotiska frukten som är så tydlig i amerikansk IPA. Genomgående finns den lilla torra tonen som visade sig i doften. Den avslutas med lite värmande alkohol. Betyget blir starka 3.9.

Medan vi njöt av ölen droppade även Adam och Viktor in och Fredrik försvann. Inte deppade vi över det. Istället slog vi på stort men det kommer i nästa inlägg!

3 kommentarer:

  1. Snygg ölmage i bakgrunden på sista bilden :)

    SvaraRadera
  2. Jo, det har ju blivit en eller två öl för många i mina dagar.

    SvaraRadera
  3. Äcsh... Det är ingen som vet vem det kan vara! :D

    SvaraRadera