måndag 12 september 2011

Chiligrytan Del 1 - en parentes och möjlig följetong på bloggen.

Som chilinörd utöver ölnörd är jakten på den ultimata chilin är något som pågått länge för mig. Under sommaren har jag tagit paus för lättare maträtter men nu är det då dags igen. Jag har bestämt mig för att experimentera och prova lite nya tekniker denna gång och det ska bli spännande att se hur resultatet blir. Bönor är något jag kommer undvika då jag inte tycker de hör hemma i en riktig chili

Jag kommer använda högrev som det primära köttstycket men jag kommer också prova något nytt imorgon; flankstek. Det var av en ren slump som jag plockade upp ett stycke i affären. Högreven kommer koka med chilin imorgon. Flanksteken förbereder jag redan idag. I slutskedet av chilin ska jag blanda ner den fint hackad och strimlad för att få ett extra lager smak och textur till det hela. Flankstek har en fin mustig smak som går bra ihop med starka kryddor och chili. Muskeltrådarna är långa och grova så tillagningen är viktig, det gäller att inte översteka det. Jag hoppas att ska kunna kringgå detta genom att marinera över natten, grilla det snabbt och därefter hacka det fint för att sedan blanda ut det med chiliröran 10-15 minuter innan servering.


Marinad till flankstek:
 • 1 del Äppelcidervinäger
 • 1 del Honung (Kan behöva värmas en aning)
 • 1 del Olja
 • 1 del Vätska, exempelvis valfri öl. (Min IPA är inte det optimala på grund av beskan men en liten skvätt skadar knappast.)
 • En gnutta salt
 • Chilipulver efter smak och behag. Själv använder jag ett ren malen chili, chipotle pulver och spanskt starkt paprikapulver.
Ner med alltihopa i en plastpåse över natten eller ett par timmar.
Del 2 Kommer imorgon med de riktiga momenten.

3 kommentarer:

 1. Chili och sånt är inte riktigt min grej, men detta recept verkar onekligen grymt:

  http://www.hornfeldt.se/chili

  Värt att testa kanske?

  SvaraRadera
 2. Ser spännande ut. Den är inte för olik den jag lagar.

  SvaraRadera
 3. Jag pressade ur några megastarka korvar och stekte upp det likt köttfärs och blandade ner senast. Blev en helt ny dimension. Kan jag rekomendera.

  Avery IPAn stoltserade bakom såg jag!

  /Balder
  ps. jag fick inte kommentera på din blogg tyckte blogger...

  SvaraRadera