tisdag 11 oktober 2011

Stockholm Beer & Whisky Festival

Tänkte i detta inlägg omnämna mina positiva erfarenheter och överraskningar från festivalen. Jag var där under festivalens två första dagar.

Akebono
En av festivalens största höjdpunkter och överraskningar var Akebono, en svensk importör av sake men även öl ifrån Hitachino Nest. Kunskapen här var oerhört stor och besöket var mycket inspirerande, jag fick en insikt i vad sake verkligen kan vara och vilken god dryck det faktiskt är. Kozaemon Yamahai var en av sorterna som stod ut, det är en spontanjäst sake på 16% med rena smaker av mineraler, nötter och försiktiga frukttoner. Ölen från Hitachino Nest var också av samma höga kvalitet, Espresso stouten var fantastisk och kan utan problem mäta sig med en del amerikanska öl. Jag rekommenderar att ni kollar in deras informativa hemsida för mer information.

Marc på Brill tipsar om öl.

Brill & Co
Hos Brill hittades en uppsjö av intressanta och goda öl. Den alltid så goda Vintage Geuze 04 från 3 Fonteinen tillsammans med sammarbetsbrygderna Nielsbohrium och Bohr från Mikkeller/Cigar City gjorde starka intryck. Men det var trotts allt inte den fantastiska öllistan som gjorde Brills monter minnesvärd utan istället den hjälpsamma personalen, den schysta musiken och den avslappnade stämningen.Carlsberg
Carlsberg överraskade stort! Inte bara var 175 års jubileumsversionen av Carnegie porter en fantastisk öl, personalen var också trevliga. Under torsdagens första timmar fick jag och en vän ta del av historia, fakta och anekdoter om de klassiska tyska och tjeckiska ölstilarna samt praktisk kunskap i form av ölupphällning och hantering av en lättsam och trevlig kille. Det var oväntat engagerade och lärorikt! Avfärda inte makrobryggerierna helt, där finns eldsjälar där också!

Matt Brophy till vänster i bild, Jim Caruso till höger.


Flying Dog Master Class
Fredagens Master Class med amerikanska Flying Dog var en riktig höjdare. Huvudbryggaren Matt Brophy och VD Jim Caruso var där och berättade om bryggeriets historia. Det blev många roliga anekdoter och även tid för en hel del frågor in emellan ölen som bjöds. På Manker Beer hittas en ljudupptagning av lördagens Master Class för er som missade den.

Mjödhamnen
Jag blev rekommenderad att titta in montern av produktansvarig Joel Karlsson och nog är jag glad att jag gjorde det! Här smakades på en rad olika mjöd, söta, torra, mousserande, svenska och utländska tillsammans med bakgrundshistoria och tillverkningsprocesser. Det var en riktig smakupplevelse och jag ser fram emot att utforska värden av mjöd nu med lite mer kött på benen. Jag vill verkligen rekommendera till att prova ett torrare mousserande mjöd till en bit fisk eller liknande! Titta gärna in på hemsidan för mer information om var man kan hitta Möjdhamnens mjöd, alternativt importera det.

Oliver Twist
Stockholmsbelägna ölpubben Oliver Twist hade en av mässans mest välsorterade och välbesökta montrar. Här bjöds på amerikansk öl i mängder och det är i efterhand en av montrarna där jag önskar att jag gav mig själv mer tid. Ölen som smakades här var av världsklass och de som stod ut stort var Sculpin IPA från Ballast Point; en riktigt gräsig och frisk ipa med härlig citrussmak, Stone Sublimely Self Righteous Ale; en fyllig, hummlig och härligt maltig black IPA fylld med smak samt ölen med det fantastiska namnet Mother of All Storms från Pelican; detta med fylliga bourbon arom tillsammans med komplexa smaker av trä och torkad frukt.

Hos Oliver Twist
TWC Dryckesutbildning
Lilla TWC överraskade med fantastisk dansk öl från Det Lille Bryggeri, Xbeeriment och Three Amigos. Stämningen här var personlig välkomnande och trevlig. Ölen 200 från Det Lille Bryggeri imponerade stort och fick mig att komma tillbaka mer än en gång. Den var härligt vinös med smaker av choklad, kakao och russin, detta tillsammans med en len och fyllig kropp gjorde den minnesvärd. Den bourbon lagrade versionen Xbeeriment Black Force Onevar också en riktigt härlig imperial stout. Jag hoppas vi får se TWC nästa år också!

Bloggare i urval hos TWC!Wicked Wine
Wicked Wine hade två montrar på mässan, en bland ölen och en uppe i Taste Experience, hall 2. Båda två var bra, städade och hade som alltid ett mycket trevligt bemötande från personalen. I ölmontern smakades spännande flasköl från Dieu Du Ciel och god fatöl från Mowhak, serverade av självaste Stefan Gustavsson. Det var dock montern i Taste Experince som imponerade mest, här fick jag en lektion i Absint inkluderande tillverknings process, historia och smakprov. Mycket lärorikt och intressant.

Avslutningsvis vill jag tacka Stockholm Beer & Whisky Festival för en otroligt välorganiserad och trevlig festival. Det var snyggt skött och jag lämnade med ett otroligt positivt intryck - Stort tack till er! Jag vill också passa på att tacka alla övriga deltagare och vänner som jag umgicks och drack öl tillsammans med för ett trevligt sällskap. På återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar