torsdag 5 april 2012

Vintageöl: Orval 2004

Idag är det 4th Annual Orval Appreciation Day och jag tänker fira denna, en av mina favoritöl, genom att smaka en 8 år gammal flaska. Meningarna går isär om hur den lagras och när den  helst ska drickas men jag känner på mig att den inte kommer vara en besvikelse. Har man ännu inte upplevt denna välbalanserade, friska och underbara öl gör man det lättas genom att beställa den styckvis på sitt närmaste systembolag - Orval (1650)


Förväntningarna är på topp. Redan när kapsylen pyser av flaskan dansar dofterna fram. Den gyllene, gnistrande ölen fyller upp glaset och lämnar en tjock mjuk skumkrona. Inte ett uns oxidation finner jag när jag för näsan mot glaset. Istället är den ren, frisk och fruktig, gröna äpplen, citrusblomm, gräsängar, mineraler, och en svag jordighet. Jästen dominerar aromen men istället för den syrliga torrheten som färskare flaskor bjuder på har denna utvecklats till något mjukare, lenare med toner av vanilj och torrt trä. Maltigheten börjar träda fram och i bakgrunden finns arom som anar om bröd och sädesslag.

Smaken är inte längre torr utan harmonisk och välbalanserad. Humlen har bytts ut mot smaker av päron och en ren blommighet.  Jag hade inte kunnat ana att den lagrats så väl. Kroppen sitter precis där den ska, varken för tung eller för lätt. I eftersmaken träder beskan fram, syrligheten finns inte att finna men det stör mig inte. Detta var inte menat att bli ett hyllningsinlägg i denna utsträckningen men jag kan inte hjälpa det. Orval är unik och fantastisk på sitt eget sätt. Glaset gapar tomt och det säger allt. Betyget blir denna gången överflödigt - den är en upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar